Statuetka Złoty Bankier

ZŁOTY BANKIER 2010

4 lutego odbył się finał kolejnego plebiscytu Złoty Bankier, którego organizatorem są Bankier.pl oraz PayU S.A. Podczas uroczystej gali ogłoszone zostały zwycięskie produkty i usługi finansowe minionego roku.

Celem plebiscytu Złoty Bankier 2010 było wyróżnienie najlepszych produktów finansowych minionego roku oferowanych przez polskie banki. Każdy z banków miał możliwość nominowania swoich produktów w trzech dowolnych kategoriach. Laureaci wybrani zostali przez Internautów, którzy oddawali swoje głosy w dziewięciu różnych kategoriach. Z kilkudziesięciu dodatkowo zgłoszonych przez banki propozycji kapituła złożona ze specjalistów i ekspertów rynku finansowego wyłoniła również najbardziej nowatorski produkt - „Innowację finansową 2010”.

Bank, który uzyskał najwięcej wskazań, został ogłoszony Złotym Bankiem 2010.

Z roku na rok nasz plebiscyt cieszy się coraz większą popularnością. W tym roku na poszczególne kategorie zagłosowało już 10,5 tysiąca osób, w tym, co ciekawe, aż 3 tysiące osób za pośrednictwem urządzeń mobilnych - mówi Joanna Kuzdak, Dyrektor Zarządzający Serwisu Bankier.pl. Zwycięstwo w poszczególnych kategoriach to dla banków prestiżowe wyróżnienie, ponieważ przyznawane przez klientów. Jedynie wyboru innowacji finansowej roku dokonuje kapituła, gdyż wymaga to wnikliwego przeanalizowania zgłoszeń i dotyczy często stosunkowo młodych produktów, które nie są jeszcze szerzej znane - dodaje.

Konkurs Złoty Bankier 2010 cieszył się dużym zainteresowaniem. W dniach 3-25 stycznia ponad 7,5 tysiąca Internautów oddało swój głos na najlepsze ich zdaniem usługi i produkty finansowe minionego roku, strona konkursowa wygenerowała ponad 170 tysięcy odsłon.

W tegorocznej edycji plebiscytu udostępniliśmy także aplikację do głosowania użytkownikom korzystającym z urządzeń mobilnych. W ten sposób swój głos oddało ponad 3 tysiące użytkowników, a strona konkursowa wygenerowała 50 tysięcy odsłon.

Na głosujących czekały liczne nagrody – wylosowanych zostało ponad sto trzydzieści osób, do których trafiły m.in. iPhone 4, dysk przenośny, bezprzewodowe myszki i wiele innych.

Internauci głosowali na produkty finansowe skierowane zarówno dla klienta indywidualnego jak i dla małych i średnich przedsiębiorstw. W plebiscycie prezentowane były produkty trzydziestu dwóch banków.

• Najlepsze konto osobiste dla internauty
  • Najlepsza karta kredytowa
  • Najlepszy kredyt gotówkowy
  • Najlepszy kredyt samochodowy
  • Najlepszy kredyt hipoteczny
  • Najlepsza bankowość mobilna
  • Najlepsze konto firmowe dla przedsiębiorcy internetowego
  • Najlepszy kredyt dla firm
  • Najlepszy produkt oszczędnościowy dla firm

Oddzielną kategorią konkursu była "Innowacja finansowa 2010". Z kilkudziesięciu zgłoszonych przez banki propozycji kapituła pod przewodnictwem dr Bogusława Półtoraka wyłoniła najbardziej nowatorski produkt minionego roku.

Bank, który uzyskał największą ilość głosów w poszczególnych kategoriach uzyskał tytuł Złotego Banku 2010 roku.

Gala Złoty Bankier 2010

Gala Złoty bankier 2010 odbyła się 4 lutego w Warszawie w Reducie Banku Polskiego. Na zaproszenie organizatorów odpowiedziało ponad 400 osób ze świata bankowości i finansów, wśród nich przedstawiciele największych instytucji finansowych w Polsce. Uroczystą galę poprowadził Piotr Bałtroczyk. Zwycięzcy odbierali statuetki z rąk Joanny Kuzdak –Dyrektor Zarządzającej Serwisu Bankier.pl i Marcina Jabłońskiego – Członka Zarządu PayU S.A.

Znakomita lokalizacja, koncert Kayah oraz doborowe towarzystwo zapewniły zgromadzonym gościom niezapomniany wieczór w eleganckiej oprawie.

Mamy nadzieję, że sukces tegorocznej edycji plebiscytu Złoty Bankier zmobilizuje instytucje finansowe do polepszania swoich usług, uatrakcyjniania ofert i zwrócenia uwagi na potrzeby klientów. Celem Złotego Bankiera jest nie tylko wyłonienie najlepszych produktów finansowych roku, ale również motywowanie banków do nieustannego rozwoju, pracy nad swoimi produktami oraz szukania rozwiązań spełniających oczekiwania klientów – mówi Beata Grabarczyk, Dyrektor Działu Marketingu i PR.

Wyniki plebiscytu Złoty Bankier 2010

4 lutego 2010 r. podczas uroczystej Gali zostały ogłoszone wyniki plebiscytu Złoty Bankier 2010. Największym zwycięzcą plebiscytu okazał się mBank – Internauci wyróżnili go aż w trzech kategoriach, przyznając mu tym samym tytuł Złotego Banku 2010 roku.

mBank wygrał w następujących kategoriach:

Najlepsze konto osobiste dla internauty

Najlepsza karta kredytowa

• Najlepsze konto firmowe dla przedsiębiorcy internetowego – mBank uzyskał 33% głosów Użytkowników, Alior Bank 21% oraz Nordea Bank – 11%.

Najlepsze konto firmowe dla przedsiebiorcy internetowego

W kategorii Najlepszy kredyt gotówkowy Internauci wyróżnili PKO Bank Polski S.A. Ponad 26% Użytkowników uznało PKO Bank Polski S.A. za bank oferujący najlepszy kredyt gotówkowy. Drugie miejsce w kategorii zajął Getin Bank S.A. (17%), trzecie – Polbank EFG (14%).

Najlepszy kredyt gotówkowy

W kategorii Najlepszy kredyt samochodowy pierwsze miejsce zajął Volkswagen Bank Polska (32%) wyprzedzając tym samym LUKAS Bank (22%) oraz Santander Consumer Bank (18%).

Najlepszy kredyt samochodowy

W kategorii Najlepszy kredyt hipoteczny zwyciężył ING Bank Śląski uzyskując 18% wszystkich głosów. Drugie i trzecie miejsce zajęły odpowiednio PKO Bank Polski S.A. (16%) oraz Nordea Bank (15%).

Najlepszy kredyt hipoteczny

W kategorii Najlepsza bankowość mobilna niekwestionowanym zwycięzcą został ING Bank Śląski, uzyskując poparcie 45% Internautów. Drugie miejsce zajął Citi Handlowy (21%) oraz Raiffeisen Bank Polska S.A. (18%).

Najlepsza bankowość mobilna

W kategorii Najlepsze produkty oszczędnościowe dla firm nominowane były dwa banki. Zwycięzcą został Bank BPH, który uzyskał 58% wszystkich głosów oddanych w tej kategorii.

Najlepsze produkty oszczędnościowe dla firm

W kategorii Najlepszy kredyt dla firm zwycięzcą został PKO Bank Polski S.A. uzyskując 20% głosów. Za nim uplasowały się odpowiednio Polbank EFG, uzyskując poparcie 18% Internautów oraz Kredyt Bank (15%).

Najlepszy kredyt dla firm

W kategorii specjalnej Innowacja Finansowa 2010 roku za najbardziej nowatorski produkt kapituła uznała:

I miejsce – Bank PEKAO SA za Biometrykę w bankowości elektronicznej dla korporacji
II miejsce – Citi Handlowy za Program ZTM - karta miejska
III miejsce – PKO BP za Kartę debetową PKO Ekspres w standardzie EMV

Skład kapituły:

• Marcin Jabłoński – Członek Zarządu PayU S.A.
  • Halina Kochalska - Open Finance, analityk
  • Paweł Majtkowski - Expander, analityk
  • Maciej Samcik - Agora SA, dziennikarz
  • Małgorzata O'Shaughnessy - Wiceprezes Visa Europe, Dyrektor Generalna: Polska, Czechy, Słowacja
  • Wojciech Boczoń - Redaktor Naczelny PRNews.pl
  • Tomasz Jaroszek - Redaktor Naczelny Przeglądu Finansowego Bankier.pl
  • dr Bogusław Półtorak - Redaktor Naczelny Bankier.pl, Przewodniczący Kapituły

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy. Pełne wyniki plebiscytu i relacja z uroczystej gali Złoty Bankier 2010 dostępne są na stronie www.zlotybankier.pl.

Więcej informacji:

Karolina Dziwulska